WordPress dosyalarına erişmek için FTP nasıl kullanılır?
FTP nedir?
FTP , Dosya Aktarım Protokolü anlamına gelir. FTP istemcisi, dosyaları aktarmak için uzak bir sunucuya bağlanmanıza izin veren yazılımdır .
Dosyaları bilgisayarınızdan barındırmanıza yükleyebilir veya uzak WordPress kurulumunuzdan bilgisayarınıza dosya indirebilirsiniz.
Hızlı düzenleme için bunları doğrudan metin düzenleyicinizde bile açabilirsiniz! Dosyanızı açın, değişikliklerinizi yapın, “kaydet” e tıklayın ve doğrudan sunucunuza yüklenir. Büyülü!
WordPress siteniz için neden FTP’ye ihtiyacınız var?
WordPress yönetimi emin olmak için harika bir araçtır ve sadece birkaç bağlantıya veya düğmeye tıklayarak yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Bir uzantının, bir temanın veya bunların güncellenmesinin yüklenmesi birkaç tıklamayla yapılır. Bu kolay.
Ancak bazı görevler için dosyalarınıza erişiminizin olması gerekir.
Örneğin, bir mu-eklenti kurulumu yalnızca dosyayı doğrudan klasörünüze aktararak yapılabilir wp-content/mu-plugins
. Bir eklentinin klasörünü yeniden adlandırarak (örneğin bir alt çizgi “_” önekini ekleyerek) eklentinin devre dışı bırakılmasını kolayca zorlayabilirsiniz.
FTP yoluyla yeni bir sürümü manuel olarak indirmenizi gerektiren, kullandığınız premium bir uzantı olabilir. Veya belki de kurulumunuzun üzerine yeni bir WordPress sürümü yazmanız veya kurulumunuzun köküne bir Google doğrulama dosyası koymanız gerekebilir.
Ayrıca, wp-config.php
örneğin veritabanı kimlik bilgilerinizi güncellemeniz veya modu geçici olarak etkinleştirmeniz gerekiyorsa , dosyanızın değiştirilmesi yönetim arayüzünüz aracılığıyla yapılamaz.
Bunlar, dosyalarınıza ne zaman kesinlikle erişmeniz gerektiğine dair sadece birkaç örnektir. Ve tüm bu durumlarda, bir FTP istemcisine ihtiyacınız olacak .
Ya da belki de güçlü bir kullanıcı / geliştiricisiniz, SSH komut satırı üzerinden sunucunuza nasıl erişeceğinizi zaten biliyorsunuz ve tüm bunları CLI aracılığıyla yapıyorsunuz, sonra bu makalenin geri kalanını atlayıp mesleklerinize geri dönebilirsiniz! ????
WordPress siteniz için FTP ne zaman KULLANILMAMALIDIR?
İndirme medya WordPress otomatik bizim için çok şey olduğu gibi, her zaman yönetim arayüzü üzerinden olmalıdır.
Örneğin, bir resim yüklediğinizde, WordPress tema ve eklentiler tarafından kaydedilen resimlerin boyutlarını kontrol eder ve diğer şeylerin yanı sıra tüm bu boyutlarda bu resmin kopyalarını oluşturur. Görüntüyü FTP yoluyla manuel olarak yüklerseniz bu işlem gerçekleşmeyecektir.
Aynı şey uzantıları kaldırmak için de geçerli . FTP aracılığıyla geçici olarak devre dışı bırakma, bir sorun varsa kabul edilebilir, ancak birçok uzantının, uzantılar sayfası aracılığıyla kaldırıldığında çalışan bir temizleme prosedürü vardır.
Uzantı klasörünü FTP aracılığıyla manuel olarak silerseniz, temizleme asla tetiklenmez ve sonuçta seçeneklerle ve hatta veritabanınızı karıştıran tablolarla sonuçlanırsınız. Hoş değil.
Temel kural, WordPress’in bizim için otomatik olarak yaptığı her şeyden en iyi şekilde yararlanmak için WordPress yöneticinizden mümkün olduğunca fazlasını yapmaktır .
Bir FTP istemcisi kurun
Daha önce açıklandığı gibi, bir FTP istemcisi, sunucunuza güvenli bir şekilde bağlanmanıza ve uzak sunucuya veya uzak sunucudan dosya yüklemenize olanak tanıyan bir yazılımdır.
Farklı özelliklere ve fiyatlara sahip birçok farklı yazılım var, ancak en popülerlerinden yalnızca üçünü belirteceğim.
- Cyberduck : Mac ve Windows için ücretsiz
- Filezilla : Mac, Linux ve Windows için ücretsiz
- İletim : 45 $, yalnızca Mac
İletim ücretsiz değildir ve yalnızca MacO’lar için mevcuttur, ancak Mac kullanıcıları arasında çok popüler bir seçenektir. Cyberduck ve Filezilla hem ücretsiz hem de Mac ve Windows’ta mevcut, bu da onları harika seçenekler haline getiriyor.
Bu örnek için Cyberduck’u seçeceğiz. Ancak, Filezilla ile kurulum süreci ve kullanımı (ve bunun için diğer birçok seçenek) çok benzer olacaktır, bu nedenle tercih ettiğiniz yazılımı seçmekten çekinmeyin.
Cyberduck’u indirin ve yükleyin
CyberDuck’ı kurmak basit bir işlemdir.
Önce https://cyberduck.io/ adresine gidin, ardından indirme sayfasına gidin ve işletim sisteminiz için yükleyiciyi indirmek için tıklayın.
Ardından işlemi başlatmak için indirdiğiniz yükleyiciye çift tıklayın.
Programı kurmak istediğiniz klasörü seçmek istiyorsanız, “Seçenekler” e tıklayın ve hedef klasörünüzü seçin. Varsayılan sizin için uygunsa, “Yükle” yi tıklamanız yeterlidir.
Kurulum yalnızca birkaç dakika veya daha kısa sürer. Kurulum tamamlandığında, uygulamayı kısayolundan veya uygulama klasöründen başlatın.
Aşağıdaki ekran tarafından karşılanacaksınız:
Giriş bilgilerinizi bulun veya oluşturun
Sunucunuzla bir bağlantı açmak için önce kimlik bilgilerinizi almanız gerekir. Genel olarak, bunları barındırma hesabınız için ilk kayıt olduğunuzda ev sahibiniz tarafından gönderilen karşılama e-postasında bulabilirsiniz. Bu e-posta size sunucunuza bir url (bir bağlantı noktası numarasıyla birlikte), bir kullanıcı adı ve bir şifre sağlamalıdır.
Gerekirse, sunucunuzdaki farklı klasörlere işaret eden ek FTP hesapları oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için, hosting hesabınızın kontrol paneline gitmeniz gerekir. Bu, barındırıcınıza bağlı olarak genellikle cPanel veya Plesk’tir. Yine, kontrol panelinize erişmek için gereken kimlik bilgileri hoş geldiniz e-postanızda bulunabilir.
İşte cPanel’imin nasıl göründüğüne bir örnek. Sizinki farklı olabilir, ancak seçenekler ve ayarlar genellikle aynıdır.
Dosyalar bölümünde , FTP Hesapları bağlantısını tıklayın .
Bir kullanıcı adı, erişim vermek istediğiniz etki alanını girin ve güçlü bir şifre seçin.
Ardından erişim vermek istediğiniz klasörün yolunu girin. Bu yol, kullanıcı için giriş noktasıdır ve dizin ağacında daha ileri gidemez .
Örneğin, klasöre giden bu yolu ayarlarsanız wp-content/
, kullanıcının o klasördeki ve alt klasörlerindeki dosyaları görüntülemesine izin verilir, ancak WordPress kurulumunuzun kök dizininde dosyalara erişemez ve seviye atlayamaz (WordPress dosyalar web sitenizin kök dizinindedir ve klasör wp-content/
başka bir yere yerleştirilmemiştir).
Barındırma alanınıza göz atmak ve doğru klasörü bulmak için cPanel’in dosya yöneticisini kullanın.
Dilerseniz aktarılabilir veri miktarını sınırlamak için bir kota da belirleyebilirsiniz.
Hesap oluşturulduktan sonra, FTP Hesapları bölümünde hemen aşağıda görünecektir ve tüm kimlik bilgilerinizin güzel bir özetini almak için FTP İstemcisini Yapılandır bağlantısını tıklayabilirsiniz .
Orada kullanıcı adınızı, FTP sunucunuzun adresini ve sunucunuzun bağlantı noktasını bulacaksınız. Cyberduck’un otomatik olarak bağlanması için bir yapılandırma dosyası indirme seçeneğiniz bile var, bu gerçekten kullanışlıdır, ancak önce sunucunuzla manuel bağlantının üzerinden geçeceğiz, tamam mı?
Sunucunuza bağlanın
Artık kimlik bilgileriniz elinizde olduğuna göre, sunucunuza bağlanalım.
Ana Cyberduck tarayıcı penceresinde, Bağlantıyı Aç’ı tıklayın . Kimlik bilgilerinizi girmenizi isteyen bir iletişim kutusu açılır.
İlk alan, farklı protokoller arasından seçim yapmanıza izin veren bir açılır liste sunar.
Çok fazla seçenek var ve hepsini ayrıntılı olarak ele almayacağız. Ancak, işte bir genel bakış:
- WEBDAV, dosyaları işlemek için kullanılan HTTP ve HTTPS protokolünün bir uzantısıdır . Dosyaları kopyalamanıza, düzenlemenize, taşımanıza ve dizinler oluşturmanıza olanak tanır.
- FTP (Dosya Aktarım Protokolü), dosyaların aktarılması için genel protokoldür.
- FTP-SSL veya FTPS (Güvenli Dosya Aktarım Protokolü), TLS (Taşıma Katmanı Güvenliği) şifreleme desteği ekleyen bir FTP uzantısıdır.
- SFTP veya SSH FTP, dosyaları güvenli bir SSH bağlantısı üzerinden aktarmak için bir yol sağlayan bir SSH (Güvenli Kabuk) uzantısıdır.
- Listelenen diğer tüm mevcut seçenekler, dosyaları aktarmak için belirli çevrimiçi depolama sağlayıcılarına bağlanmak için kullanılır.
Kendi makalelerini hak ettikleri için WEBDAV veya SFTP’yi ele almayacağız! Sadece FTP ve FTPS’ye odaklanacağız.
Basitçe söylemek gerekirse, FTPS, HTTPS’nin HTTP’ye ne olduğunu FTP’ye çevirmektir.
Aynı, ancak ek güvenlik için TLS şifrelemeli. Bu kadar. Bilmeniz gereken tek şey, sitenizde bir TLS / SSL sertifikanız varsa ve siteniz HTTPS üzerinden kullanılabiliyorsa, sertifikanızın İnternet bağlantınızı kapsayacak şekilde yapılandırılmış olma ihtimali yüksektir. FTP sunucusu. Değilse, emin olmak için barındırma ve / veya sertifika sağlayıcınıza danışın.
Cyberduck, sunucunuzun FTP-SSL’yi destekleyip desteklemediğini tespit edecek kadar akıllıdır. Normal, güvenli olmayan bir FTP protokolü seçerseniz ve bağlanmaya çalışırsanız, FTP-SSL’ye geçmenizi söyleyen yardımcı bir uyarı tetikleyecektir. Teşekkürler Cyberduck!
Öyleyse geçiş yapalım ve bu ilk bağlantı için FTP-SSL’yi seçelim.
Sertifikanızın nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak, sertifikanın geçerli olmadığını belirten bir uyarı alabilirsiniz. Her zaman güven kutusunu işaretleyin ve şimdilik yok sayın, aksi takdirde bir dosya indirmek veya yüklemek için sunucuya her bağlandığınızda kesintiye uğrayacaktır.
FTP ve WordPress: kullanımı kolay
Giriş yaptıktan sonra, dosyalara hesap için belirttiğiniz klasörden erişebileceksiniz . Daha yüksek değil.
İçin bir dosya indirmek , sadece üzerine çift tıklayın. Varsayılan olarak, dosya İndirilenler klasörünüze indirilecektir . İçeri varsayılan konumu ayarlayabilirsiniz Düzen > Tercihler menüsünde üzerine, Transferler sekmesine .
Bir dosyayı indirmenin başka bir yolu, onu seçmek, üzerine sağ tıklamak ve tam ihtiyacınız olan yere yerleştirmek için İndir’i seçmektir . Dosyaları Cyberduck penceresinden doğrudan masaüstünüze veya başka bir açık klasöre de sürükleyebilirsiniz. Bu çok kullanışlı.
Dosyaları yüklediğinizde, bir aktarım penceresi açılır ve aktarım durumunu, aktarılmayı bekleyen dosyaları kontrol edebilir ve sağ üst köşedeki uygun düğmelere tıklayarak dosyaları doğrudan açabilir veya bulabilirsiniz. Ayrıca bu pencerenin altından seçilen herhangi bir dosyanın yerel ve uzak adresini de alabilirsiniz.
Ana pencerede, tıpkı tipik bir arama veya keşif penceresinde yaptığınız gibi, CTRL tıklama ile veya farenizle birden fazla dosya veya klasörü seçerek aktarabilirsiniz .
Sen edebilirsiniz klasörler oluşturabilir ve dosyaları yeniden adlandırmak , kopyalamak , kesmek , vb Olası seçenekleri görmek için bir dosyaya sağ tıklamanız yeterlidir. Daha genel olarak, standart bir dosya gezgininde mümkün olanların çoğu Cyberduck’ta da mevcuttur.
To yükleme dosyasında , işlem aynıdır. Hatta yapabilirsiniz sürükleyip doğrudan dosya ve klasörleri Finder veya Windows Gezgini ve bırakın o anda görüntülenen konuma hepsini indirmek için Cyberduck en penceresine.
Ayrıca edebilirsiniz doğrudan düzenleyebilir uzak sunucuda bir dosya. Bunu yapmak için, dosyayı seçin ve üstteki Düzenle düğmesine tıklayın . Ayrıca tüm seçeneklerin bir listesini görüntülemek için dosyaya sağ tıklayabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, Cyberduck bu dosyanın düz bir metin dosyası olduğunu tespit etti ve onu Windows Not Defteri uygulamasında açmayı teklif ediyor. Düzenleyicinizi, düğmenin hemen sağındaki küçük oka tıklayarak seçebilir veya Düzen > Tercihler menüsünde kendi düzenleyicinizi yapılandırabilirsiniz .
Bu düğmeye tıkladığınızda, Cyberduck dosyayı geçici olarak indirecek ve metin düzenleyicinizde açacaktır. Değişikliklerinizi yaptığınızda ve dosyayı kaydettiğinizde, doğrudan uzak sunucuya yüklenir. Çok pratik!
Bu işlev, wp-config.php
örneğin dosya ayarlarını hızla değiştirmek için çok kullanışlıdır .
FTP istemcileri gibi, ücretsiz ve ücretli metin düzenleyiciler için tonlarca seçenek vardır. Burada sadece ikisinden bahsedeceğim:
Her ikisi de ücretsizdir ve tüm kod düzenleme ihtiyaçlarınızı karşılayacak büyük bir uzantı ekosistemine sahiptir.
Sonuç olarak…
Gördüğünüz gibi, FTP kullanmak çok kolaydır ve bir WordPress sitesini yönetiyorsanız, bozuk bir siteyi kurtarmak ya da bir yapılandırmayı değiştirmek için bir noktada ihtiyaç duyacağınız temel bir beceridir . Sağlam bir FTP istemcisinin sunabileceği şeyleri yalnızca yüzeysel olarak inceledik, ancak öğrendiklerimiz FTP kullanım durumlarının% 90’ını kapsıyor.
Öyleyse, gördüklerimizi kısaca özetlemek gerekirse:
- FTP, dosyaları aktarmak için kullanılan protokoldür.
- Sitenize bağlanmak ve dosyalarınıza erişmek için bir FTP istemcisine ihtiyacınız var.
- Filezilla ve Cyberduck iki iyi ücretsiz seçenektir.
- Barındırıcınız size FTP erişimi sağlayacaktır. Gerekirse başka FTP hesapları oluşturabilirsiniz.
- Yüklü bir TLS / SSL sertifikanız varsa, şifrelenmemiş normal FTP yerine FTPS kullanmayı ciddi şekilde düşünün.
- FTP istemcileri, dosyalarınızı doğrudan yüklemenize, taşımanıza, yeniden adlandırmanıza, yüklemenize ve düzenlemenize olanak tanır.