Hızı Artırmak için Google Lighthouse Denetimleri Nasıl Kullanılır?
Muhtemelen şu hikayeye aşinasınız: WordPress blogunuzu nasıl hızlandıracağınızı ve bunu yapmak için araçlar ve ücretsiz eklentileri nasıl yükleyeceğinizi okumak için çok zaman harcıyorsunuz. Sonra siz (veya müşteriniz) sayfalarınızdan birinde görünüşte küçük bir değişiklik yaparsınız ve sayfa hızınız aniden uçurumdan düşer.
Web sitenizin hızını artırmak konusunda ciddiyseniz , hızınızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz, bu durumda bu sorunu oldukça hızlı bir şekilde tespit edebilirsiniz. Bununla birlikte, her değişiklik yaptığınızda WordPress site hızınızı kontrol etmenin otomatik bir yolu olsaydı yine de iyi olurdu. Neyse ki bir çözüm var.
Bu çözüm, Google Lighthouse’u WordPress siteniz için isteğe bağlı olarak hız denetimleri gerçekleştirecek şekilde yapılandırmaktır. Bunu ayarlamak biraz uzun süreli olabilir, ancak aynı zamanda ileri düzey kullanıcılar için o kadar da karmaşık değildir. Bu yazıda, WordPress siteniz için neden ve nasıl Lighthouse CI kurmanız gerektiğini açıklayacağız.
WordPress Hız Testine Giriş
Öncelikle, neden WordPress sitenizi hızlı bir şekilde test etmeniz gerektiğine ve bunu yapmanın standart yollarına daha yakından bakalım.
Web sitenizin – WordPress tabanlı olsun ya da olmasın – hızlı olması gerektiğinin esasen iki nedeni vardır. Birincisi, ortalama bir web kullanıcısının dikkat süresinin halihazırda çok kısa olmasıdır, tüketicilerin% 47’si bir web sayfasının iki saniyeden daha kısa sürede yüklenmesini beklemektedir ve yüklenmesi çok uzun sürerse bir sayfayı hızla terk edeceklerdir. Bu nedenle, yükleme sürelerinin azaltılması, özellikle e-ticaret mağazaları için çok önemli bir husustur.
İkinci sebep biraz daha teknik, ama daha az önemli değil. Google, 2010’dan beri site hızını bir sıralama sinyali olarak kullanıyor . Sonuç olarak, web sitelerinin hızı, sayfanızın Google SearchRank’in ne kadar yukarıda göründüğünü belirleyen her zamankinden daha önemli bir faktör haline geldi.
Bu nedenle, Google’ın kendi PageSpeed analizleri, Google arama algoritmalarının sayfa hızını değerlendirdiği sisteme doğrudan erişim sağladığı için SEO uzmanları ve pazarlamacılar tarafından yaygın olarak kullanılan önemli bir araçtır .
Bu hususlar, diğer platformlarda çalışan sitelerde olduğu kadar WordPress için de geçerlidir. Bu nedenle ve WordPress’in pazar hakimiyeti nedeniyle, artık sitenizin hızını test etmek için çeşitli araçlar bulunmaktadır . Bunlar, bir kereye mahsus tarayıcı tabanlı kontrollerden, WordPress sitenizdeki her sayfanın nasıl performans gösterdiğine dair ayrıntılı bir özet verecek tam özellikli masaüstü yazılım paketlerine kadar uzanır.
Google Lighthouse ve WordPress
Web sitelerinin hızını ve genel kalitesini değerlendirmek için en önemli ve popüler araçlardan biri Google Lighthouse’dur . Yakın zamana kadar, Lighthouse neredeyse yalnızca geliştiriciler ve diğer teknoloji meraklıları tarafından kullanılıyordu. Ancak Google, onu ortalama bir kullanıcı için erişilebilir kılmak için çok çalıştı ve sunduğu yüksek otomasyon seviyesi nedeniyle bir hız testi aracı olarak popülerliği artıyor.
Lighthouse, kimlik doğrulama gerektirip gerektirmediğine ve WordPress üzerinde çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın herhangi bir sayfada çalıştırılabilir. Bir dizi kullanıcı tanımlı test çalıştıracak ve ardından sayfanın nasıl performans gösterdiğine ilişkin bir rapor oluşturacaktır.
Bu raporlar daha sonra hızları da dahil olmak üzere web sayfalarınızın genel kalitesini iyileştirmek için kullanılabilir.
Lighthouse’u doğrudan Chrome DevTools’tan çalıştırabilirsiniz, ancak aracın sürekli güncellenen bir sürümü de vardır. Bu, Lighthouse CI olarak bilinir ve daha gelişmiş kullanıcıların ihtiyaç duyduğu Lighthouse sürümü olacaktır .
CI, bu bağlamda Sürekli Entegrasyon anlamına gelir. Bu, yazılım güncellemelerinin geliştiriciler tarafından sürekli olarak merkezi bir depoya yüklendiği bir yazılım geliştirme paradigmasıdır, böylece kullanıcılar her zaman en son sürüme erişebilir. CI artık birçok web teknolojisinde ve endüstride standarttır. Örneğin, bankacılık uygulamalarının% 43’ü CI tabanlı bir bilgisayar programlama dili olan COBOL ile programlanmıştır.
CI’nın her yerde başarılı olmamasının bir nedeni, hala büyük güvenlik sorunlarına yol açtığına dair yaygın (ve genellikle temelsiz) bir varsayımın olmasıdır . Ancak gerçek şu ki, CI, otomatik güvenlik uygulaması sağlayan uygulama sayesinde daha güvenli yazılım sistemlerine yol açabilir.
WordPress sitenizin hızını denetlemek için Lighthouse CI kullanmanın birçok nedeni vardır, ancak en kullanışlı olanları şunlardır: Lighthouse CI’yı siteniz her güncellendiğinde veya değiştirildiğinde otomatik olarak çalışacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Bu, sitenizin farklı bölümleri için bir dizi ısmarlama hız testi tanımlayabileceğiniz bir Lighthouse bütçesi kullanılarak yapılabilir.
Dahası, sitenizin sizin (veya müşterilerinizin) WordPress sitelerine dağıtılmasını yavaşlatacak değişiklikleri önlemek için bu otomatik sistemi bile kullanabilirsiniz. Bu, maliyetli değişikliklerin PageRank puanınızı etkilemesini otomatik olarak önler.
Lighthouse CI’yı WordPress ile Kullanma
WordPress sitenizde çalışmak üzere Lighthouse CI kurma işlemi karmaşık değildir, ancak biraz karmaşıktır .
Sürecin bir özetini arayanlar veya biraz daha teknik bilgiye sahip olanlar için, sürecin temel taslağı şu şekildedir:
- Öncelikle, WordPress sitenizdeki değişiklikleri takip etmek için yeni bir GitHub deposu kurmanız gerekecektir. Sitenizin hızını yine de düzenli olarak test ediyorsanız, Lighthouse CI kullanıyor olsanız da olmasanız da, bunun gibi bir depo oluşturmak sitenizi takip etmenin harika bir yoludur.
- Ardından, Lighthouse CI’yı indirmeniz ve değişiklikleri arayacak şekilde yapılandırmanız gerekecektir. Ardından, WordPress sitenizde bir URL her değiştiğinde otomatik olarak çalışan bir Lighthouse eylemi oluşturabilirsiniz.
- İşlevi oluşturmak için, Lighthouse CI eylem yapılandırmasını XML site haritalarından son değiştirilen URL’lerle güncelleyebilen ve ardından yeni yapılandırmayı havuza gönderebilen ayrı bir Google Cloud İşlevi oluşturmanız gerekir.
Bu noktada, WordPress sitenizde otomatik olarak çalışan bir Lighthouse CI örneğine sahip olacaksınız ve planlanan değişiklikleriniz onu yavaşlatacağı zaman sizi uyaracaktır. Buradan, bu türdeki değişikliklerin sitenizde yayınlanmasını önlemek için GitHub deponuza otomatik eylemler bile ekleyebilirsiniz.
WordPress site hızınızı artırmak için Lighthouse CI kullanmanın en iyi alternatifi, web barındırma hizmetinizde yerleşik olarak bulunan hız testi araçlarından yararlanmaktır. SiteGround veya Kinsta gibi en yaygın WordPress ana bilgisayarları, site hızını% 200’ün üzerinde artırdığını iddia eden belirli hız testi araçlarıyla birlikte gelir ve isterseniz Lighthouse CI ile birlikte de kullanılabilir.
Son düşünceler
Nihayetinde, WordPress sitenize Lighthouse CI kurmanın amacı, nasıl performans gösterdiği konusunda size daha iyi bir gözetim sağlamaktır; bu performansı iyileştirmenize yardımcı olmayacaktır.
Sayfaların sürekli olarak Lighthouse performans bütçenizi aştığını görüyorsanız, harekete geçme zamanı. WordPress sayfalarınızı nasıl optimize edeceğinize dair kılavuzlarımızı okuyun veya WordPress’i hızlandırabilecek CDN hizmetlerini araştırmak için daha sert bir adım bile atabilirsiniz .
Hangi yaklaşımı kullanırsanız kullanın, web sitenizin başarısı için hızın önemini aklınızda bulundurun. Düzenli olarak denetlediğinizden emin olun.